Colţ de vatră ţărănească, la Căminul Cultural „Nicolae Veleanu“ din Giurgiţa

a

Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Giurgiţa au inaugurat, în martie 2016, un punct muzeistic în incinta căminului. Evenimentul a fost sărbătorit prin momente de cântece şi dansuri populare, o masă „Dolju-n bucate“ de la Giurgiţa, dar şi printr-un concurs, „Obiceiuri de primăvară“, la care au participat copii din localitate, în juriul căruia a fost reprezentat şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Punctul muzeistic cuprinde o expoziţie etnofolclorică de fotografii cu obiceiurile şi oamenii locului, o expoziţie etnografică, în care se regăsesc piese de port popular, obiecte de lemn care reprezintă ocupaţia locuitorilor din trecut: război de ţesut, furcă de tors, răşchitor, vârtelniţă, ceacâr, maşină de bumbac. De asemenea, se află obiecte din bucătăria ţărănească: masa şi scaunele cu trei picioare, linguri de lemn, străchini, căni, ulcioare de pământ. Există și un colţ de odaie ţărănească, în care sunt expuse covoare şi aşternuturi din lână, un pat cu saltea din paie, cearşaf cu dantelă, perne cusute, umplute cu fulgi, icoane, lămpi, prosoape cu motive florale şi geometrice, ladă de zestre.

Piesele au fost donate de Mihaela Tomescu, directorul Căminului cultural din localitate, de prietenii acesteia, de locuitori ai comunei.

Program vizită: luni – vineri, 08:00 – 16:00

Persoană de contact: Mihaela Tomescu