DUMITRU MECA – creator instrumente muzicale, comuna Terpezița, județul Dolj

a

Meca Dumitru (Mitiţă) s-a născut pe 2 august 1913, în satul Terpeziţa, judeţul Dolj. Meşter de instrumente populare de suflat: drâmbe şi ocarine

A urmat patru clase elementare la şcoala din sat iar, după un stadiu de ucenic, a lucrat ca mecanic pe la mai multe mori din Craiova. Într-o zi a găsit o drâmbă, care avea însă lama ruptă. A desfăcut instrumentul, a observat cu atenţie cum şi din ce este alcătuit şi a încercat să construiască unul asemănător, reuşind după multe încercări să facă unul identic.

De atunci şi-a propus să meşterească cât mai multe, mai ales că au început să fie solicitate şi chiar comandate. A încercat să facă şi ocarine, dar preferinţa sa a rămas drâmba, la care şi cânta.

Drâmba are un cadran din fier sau inox care se îndoaie numai cu mâna. Cadranul are o tăietură în care se pune un arc de oţel, luat de el, la început, de la patefoane.

Cu instrumentele sale a participat la Târgurile Meşterilor Populari organizate prin ţară, iar ca interpret la drâmbă, la diferite festivaluri.

A mai construit, pe acelaşi suport, o formaţie de trei ocarine, la care a ataşat şi o pâlnie.

A fost răsplătit cu mai multe premii naţionale.