ANSAMBLUL FOLCLORIC „ALTIȚA“ DE LA MAGLAVIT, JUD. DOLJ

a

Ansamblul folcloric „Altița“ de la Maglavit a fost înființat în anul 2012, în cadrul Căminului Cultural, având inițial două grupe: seniori – 15 elevi de liceu și facultate și juniori – 18 elevi de școală elementară și gimnazială. Din 2014, grupa de seniori nu mai este, iar la juniori sunt în prezent 15 membri, elevi ai Școlii Gimnaziale „Ștefan Ispas“ din Maglavit, având vârste cuprinse între 10-14 ani.

Activitățile ansamblului sunt finanțate de Primăria Maglavit. Coregraful este doamna Margareta Chiurtu, fostă componentă a Ansamblului focloric „Maria Tănase“ din Craiova, iar coordonator este doamna bibliotecar Sandu Valentina.

Dansurile și cântecele puse în scenă sunt alese din zona Văii Dunării. În suitele: Alunelul, Brâulețul, Crăițele, Ungurica întâlnim dansurile: Alunelul, Boiereasca, Brătușca, Brâulețul, Crăițele, Galaonul, Rustemul, Sârba dăogarilor, Trei păzește, Ungurica.

Ansamblul a participat în 2016 la: Festivalul Concurs Județean de Dans Popular „Tradiții Oltenești”, unde a primit locul I; Concursul  interjudețean de Folclor „Folclor pe Amaradia”, obținând locul al doilea; la Festivalul Concurs Județean „Cânt și joc pe Valea Desnățuiului” Bârca, concurs la care a ocupat locul I.

Colindătorii din Maglavit, membri ai Ansamblului Folcloric „Altiţa“ al Căminului Cultural Maglavit, conduşi de doamna Valentina Sandu, au onorat desoeri invitaţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Dolj la evenimente ca: Tradiţiile verii“, la spectacole de joc şi cântec popular organizate în cadrul Târgului Meşterilor Populari, la Alaiul datinilor Din bătrâni, din oameni buni“, sub conducerea artistică a lui Ion Crăiţoiu, cântăreţ la Biserica grecească din Calafat.