IOANA GURGUI, rapsod popular din Bârca

a

IOANA GURGUI a fost unul dintre renumiţii rapsozi din Dolj care a participat la Festivalul „Rapsozi olteni“ în anul 1994, manifestare concepută ca o replică viguroasă şi neiertătoare la poluarea îngrijorătoare a folclorului actual, şi care, prin „spectacolele-restituire“ a avut ca scop tocmai punerea în valoare a adevăratei tradiţii, aducând pe scenă depozitari ai unor comori etnofolclorice pe cale de dispariţie şi, uneori, nedescoperite încă, arătându-ne nouă, românilor, adevărata noastră identitate.

S-a născut în anul 1916. La şcoală s-a dus la 9 ani şi a făcut 7 clase. A rămas în sat, n-a plecat nicăieri: agricultură şi gospodărie…A cântat de mică şi la bucurie şi la necaz! De când a învăţat să cânte era deseori solicitată la petrecerile satului. Cânta doine şi hore din bătrâni.

Dragostea de cântec crede că o moşteneşte de la mamă, dar: „Taicu cânta cu cavalu’, cu fluieru’… Când mergea la câmp, băga fluieru’ aicea la ciorap, că înainte să purta ciorapi groşi de lână şi opinci…”.

Apoi era şi clacă, cum să făcea atunci, băieţi, fete; era unu’ Gogu şi-i zic: – Gogule, arată, mă, şi mie cum să cânt la caval şi mă duceam într-un boschet de ormuz c-un caval micuţ, pe care l-am avut eu peste tot, şi cântam; mai greşeam, mai făceam bine, până am învăţat:::

Eu dac-aud un cântec nu pot să nu dau din picioare…“.