FESTIVALUL – CONCURS NAȚIONAL AL INTERPREȚILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MARIA TĂNASE“

a

FESTIVALUL – CONCURS NAȚIONAL AL INTERPREȚILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MARIA TĂNASE“

Festivalul Concurs al Interpreților Cântecului Popular Românesc a fost înființat în 1969 și este cel mai longeviv eveniment artistic de muzică populară din România. În anul 2019 a împlinit 50 de ani de existență și 25 de ediții desfășurate fără întrerupere.

Dintre cei peste 1600 de concurenți care au urcat până acum pe scena festivalului, peste 400 au devenit laureați ai acestui eveniment cultural, primind diferite premii sau distincții. Printre aceștia amintim: Gheorghe Roșoga, Angelica Stoican, Ioan Bocșa, Floarea Calotă, Drăgan Muntean, Niculina Stoican, Grigore Leșe, Maria Casandra Hauși, Constantin Enceanu.

Festivalul s-a impus de la o ediție la alta ca o manifestare folclorică de primă importanță în viața culturală a țării, mai ales că pe lângă concursul interpreților și recitalurile tuturor marilor soliști din țară au fost organizate sesiuni de comunicări științifice, concerte în tot județul Dolj, parada portului popular, Târgul Meșterilor Populari, conferințe de presă, colocvii ale realizatorilor de emisiuni de folclor, vernisaje de expoziții tematice, întâlniri cu compozitori, dirijori, muzicologi, transmisii speciale radio și TV, lansări de carte sau, mai nou, de CD-uri cu laureați sau invitați în recitaluri, etc.

În susținerea concurenților și a interpreților invitați în recitaluri au fost prezente pe scena festivalului unele dintre cele mai prestigioase orchestre ale genului, dintre care amintim: Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii Române București, Orchestra de muzică populară a Ansamblului „Rapsodia Română” București, Orchestra Ansamblului „Maria Tănase” din Craiova, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău și multe altele.

Click aici pentru a vedea toate edițiile festivalului.