„Dolju-n bucate“ este un proiect iniţiat în anul 2014, ce urmărește promovarea satului doljean ca întreg, cu particularitățile (de port, limbaj, meșteșug etc.), istoria, tradițiiile, obiceiurile, mărturisite toate în jurul meselor cu bucate care completează susținut dimensiunea tradițională a acestui județ. Proiectul este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile, își face planuri.
Evenimentele organizate sub genericul „Dolju-n bucate“ constituie un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.
Participarea la eveniment se face benevol din partea comunității și presupune implicarea unui număr cât mai mare de localnici, care să aibă o contribuție personală cât mai mică, să nu perceapă această implicare ca o povară ci ca pe o contribuție minimă necesară în efortul comunității de a-și pune în valoare identitatea, specificul, frumusețea.
Pentru repunerea în valoare şi conservarea identităţii locale, deja unele comunităţi au
decis să îşi organizeze unul sau mai multe momente „Dolju-n bucate“ şi au ales ca o dată pe an să se alăture instituției noastre pentru promovarea la Craiova a satului tradiţional doljean şi pentru a avea în timp cea mai mare masă tradiţională din această parte de ţară.