COMUNICAT
„Dolju-n bucate“, expoziții de artă tradițională și atelier de cusături, la Ziua Olteniei
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură și în acest an instituțiilor care sărbătoresc Ziua Olteniei, joi, 21 martie 2024, cu o expoziție culinară „Dolju-n bucate“, cu expoziții de artă tradițională, cusături, obiecte de mobilier pictat și atelier de cusături, la Teatrul Național „Marin Sorescu“.
Expozițiile de artă tradițională cuprind creații realizate de Rodica și Viorel Dîlganu de la atelierul „Din dragoste pentru lemn pictat“ și de Liliana Dobrițoiu, de la atelierul „Lilia“, cea care va susține sâmbătă, 23 martie, între orele 11:00 – 13:00, și atelierul de cusături, pentru copii, „Sunt mic, dar cos“.
Expoziția gastronomică „Dolju-n bucate“ la Ziua Olteniei este realizată cu sprijinul mai multor iubitori de tradiții din județul nostru din localitățile Afumați, Bârca, Izvoare și Poiana Mare și se datorează generozității și bucuriei lor de a-și promova comunitățile în care trăiesc prin tot ce au mai frumos și autentic. Expoziția „Dolju-n bucate“ va fi deschisă joi, 21 martie 2024, la ora 13:00.
Participă cu bucate și port popular voluntari din: comuna Afumați – Georgiana Iordăchescu, Vera Goiceanu, Raluca Georgeta Stănilă, Lavinia Stoica, Maria Dumitrașcu, Dumitru Drăgulescu, Livia Furiș, Costinel Goiceanu; comuna Bârca: Florentina Popa, Ana Florescu, Liliana Stoian, Neluța Mârșanu, Camelia Urtilă, Cristina Gust, Elvira Turculeanu, Marga Chiurtu; comuna Izvoare: Viorica Cocîrlă, Elena Buturoagă, Zoia Predoi, Lucia Cocîrlă; comuna Poiana Mare: Ileana Bechir, Sarah Pandia, Liliana Pandia, Eduard Dumitru, Andreea Nina, Antonia Nina, Alexandra Nina, Elena Deica, Petre Deica, Alexandra Croitoru, Florina Croitoru, Elisa Epingeac.
Gospodine și gospodari deopotrivă din aceste comune ne vor dărui bucuria întâlnirii cu gustul copilăriei la sat și vor îmbogăți mesele „Dolju-n bucate“ cu: plăcinte, gogoși, turtițe coapte, râme, sarmale de post, păpuși de dragavei, pește prăjit (în crustă de mălai), mâncare de prune uscate, varză călită, jumări, pui la tavă cu cartofi, pui copt pe pâine-n țăst, iahnie de fasole, murături prăjite, raci scăzuți la cuptor, urzici cu usturoi, șuncă afumată, lutiță, plăcintă cu lobodă, platou țărănesc, mâncare de praz, rață cu sos de roșii, sarmale de dulce, fasole bătută, zacuscă, mâncare de dragavei, cartofi copți, ouă coapte, pâine de casă, turte pe plită, caltaboș, mămăligă, brânză, sărățele, caise, cozonac, vin, țuică.