Ansamblul „Rozele Calafatului“ funcţionează din ianuarie 2012, la început în cadrul Bibliotecii Municipale – filiala Calafat, se subordonează Primăriei municipiului şi este format din tineri, mesageri ai folclorului oltenesc de pe Valea Dunării, care dezvăluie măiestria dansului popular, farmecul cântecului. Coregrafia îi aparţine lui Ionel Garoafă. Ansamblul este structurat pe trei categorii de vârstă: 4 – 10 ani, 10 – 17 ani şi peste 18 ani, și este coordonat de Marinela Carauleanu, referent la Casa de Cultură a Municipiului Calafat.
Repertoriul ansamblului cuprinde suite de dansuri olteneşti, precum şi dansuri bulgăreşti specifice regiunii Vidin. Aduce în scenă jocuri tradiţionale de pe Valea Dunării: Tocul, Trei păzeşte, Ungurica, Galaonul, Ariciul, Balta, dar şi dansuri bulgăreşti.
Are la activ numeroase participări la festivaluri naţionale şi internaţionale (Serbia, Bulgaria). La toate acestea se adaugă participările la concursurile judeţene şi interjudeţene, la emisiuni TV. Ansamblul s-a bucurat de apreciere, trofeele şi premiile obţinute fiind mărturii în acest sens. Are un palmares bogat de premii I şi de excelenţă, anul acesta (2016) intrând în posesia Trofeului Festivalului “Lada de zestre” de la Ghidici. În 2015 lua premiul I pentru dans tradiţional la “Dobroge, mândră grădină”, premii I la „Oltenii şi restul lumii“ de la Slatina şi „Flori în Bucovina“ de la Rădăuţi, diplomă de excelenţă la „Căluşul Românesc“ de la Caracal. În luna mai 2016, a intrat în posesia premiului I şi trofeului pentru cea mai bună coregrafie la Festivalul – concurs „Cântec, joc şi voie bună“ de la Cetate – Dolj.