ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURAŞUL“ DIN ŞIMNICU DE SUS

a

Ansamblul folcloric „Muguraşul“ prindea viaţă în anul 1978, împlinind dorinţa profesorului Constantin Dincă, director al Şcolii cu clasele I-VIII Leşile-Dolj, de a duce peste generaţii cântecul şi dansul popular.

În scurt timp devenea un ansamblu vizibil, cu prezenţe în concursuri şi festivaluri. În urmă cu 13 ani, cel care salva ansamblul de la dizolvare, din considerente financiare, era fiul său, profesorul Marian Dincă, cel care crea Fundaţia Amaradia, în administrarea căreia intra Ansamblul “Muguraşul” şi începea să caute resurse pentru continuarea activităţii grupului. De la crearea sa, ansamblul a reușit să performeze la nivel național şi în festivalurile de folclor internaționale. Copiii, prin expresivitatea lor, inocența și stilul lor original, prezintă o serie întreagă de cântece, dansuri și piese tradiționale. Grupul reunește copii – dansatori, orchestra este formată din 5 instrumentişti (un clarinet, o vioară, un acordeon, un contrabas, o cobză) și doi soliști. “Muguraşul” are în repertoriu dansuri din zona Olteniei, dar și din alte regiuni ale țării: Moldova, Transilvania (Bihor, Maramureş) şi Dobrogea: Suite olteneşti: ,,Colo-n poieniţă-n vale”, ,,Sârba Moşului Stoian”, ,,Hora de la Daneţi”, Dans de fete : ,,Ceasul“, ,,Căluşul“; Suită din Moldova: ,,Huţulca“, Suită din Oaş: ,,Neastâmpăraţii“, Suită din Bihor: ,,Sucitoarele“, Suită din Dobrogea: ,,Dobromireasca“. Coregrafia este semnată de maestrul Ionel Garoafă, de la Ansamblul „Maria Tănase” Craiova. La împlinirea a 35 de ani de activitate a Ansamblului „Muguraşul֧“ au organizat Concursul Judeţean ,,Vis de copil“. Prioritate pentru ansamblu este promovarea folclorului românesc în afara graniţelor României.

„Muguraşul“ a fost aplaudat pe scenele festivalurilor româneşti („Alutus“, „Căluşul românesc“, “Mostenite din bătrâni”, „La fântana dorului“, „Peştişorul de aur“, „Flori de mai“, „Izvorul dorului“, „Drag mi-e cantecul si jocul“), dar şi manifestări de profil, turnee, în Franţa, în Turcia.