Ansamblul folcloric „Izvoraşul“ al Şcolii Gimnaziale Bratovoeşti a luat fiinţă în ianuarie 2009, la iniţiativa profesorilor Gabriel şi Alexandrina Licşor, dascăli crescuţi în spiritul păstrării şi transmiterii valorilor culturii populare, încă din anii de şcoală fiind implicaţi în activităţile susţinute de taraful şi formaţia de dansuri populare din cadrul Liceului Pedagogic din Craiova (actualul Colegiu Naţional „Ştefan Velovan“).
Au considerat că una din misiunile profesiei de dascăl trebuie să fie şi cea de păstrător al tradiţiilor, cu precădere în contextul în care tot mai multe obiceiuri şi tradiţii din zona în care trăiesc dispar (hora satului, disparută deja înainte de 1989).
Pentru coregrafie au început colaborarea cu Margareta Chiurtu, fostă membră a Ansamblului „Maria Tănase“ din Craiova. La 4 luni de la înfiinţare Ansamblul „Izvoraşul“ participa la primul Concurs judeţean „Cântec şi joc ca-n Lunca Jiului“, organizat de Şcoala Teasc, unde a luat 4 premii I la Sectiunile solişti vocali (Anda Popescu şi Daniela Badea), grup vocal şi formaţie de dansuri. În acelaşi an ansamblul mergea la Concursul judeţean de folclor „Plai de cântec oltenesc“, de unde se întorcea cu cu 3 premii I.
În repertoriu regăsim dansuri olteneşti (Alunelul, Brâuleţul, Ciuleandra, Balta, Galaonul, Boereasca, Sârba Dăogarilor, etc.).
În palmaresul Ansamblului „Izvoraşul“ sunt deja peste peste 40 de premii I. Mai bine de jumătate fiind luate în anii 2015 şi 2016, la concursurile „Cântec şi joc pe Amaradia“, „Lada de zestre a românilor“, „Cântec şi joc ca-n lunca Jiului“, „Cântec, joc şi voie bună“, „Flori de cântec românesc“, „Vis de copil“, „La izvor de cântec oltenesc“, „Tradiţii Olteneşti“, „Cânt şi joc pe Valea Desnăţuiului“.
În primavara anului 2013, Ansamblul “Izvoraşul”, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Bratovoeşti, cu Inspectoartul Şcolar Judeţean Dolj si cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a organizat ediţia I a Concursului interjudeţean de folclor „La izvor de cântec oltenesc“.
Pe lângă formația de dansuri au înfiinţat şi un grup vocal, descoperind astfel două soliste vocale talentate: Emilena Istrate şi Andreea Istrate.