ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,BORDEIAȘUL“ AL COMUNEI CĂLĂRAȘI
Coordonator: Olimpia Șovăilă, dir. Căminului de Cultură Călăraşi, 0765 368 945

a

Ansamblul Folcloric ,,Bordeiașul“, al comunei Călărași, numit după cunoscutul cântec și dans popular ,,Bordeiașul“, jucat și strigat la hora satului, a fost înființat cu peste 50 de ani în urmă, fiind prezent la multe festivaluri de folclor din țară, obținând de-a lungul timpului numeroase premii și diplome. A fost reînființat în anul 1992, prin inițiativa primarului localităţii, Vergică Șovăilă, și a Consiliului Local, care au dorit să ducă mai departe obiceiurile și tradițiile comunei.

Acum este rândul altei generații de mici artiști amatori să fie ambasadorii faptelor de cultură populară. Pasiunea și talentul cu care membrii ansamblului au preluat și interpretat folclorul oltenesc reprezintă motivul interesului și plăcerii cu care aceștia sunt primiți oriunde în țară și în lume. O notă aparte o reprezintă costumele populare, fiind autentice și reprezentând specificul portului popular zonal.

Printre cele mai importante participări amintim: locul I la Festivalul de Colinde ,,Glas de înger“– Craiova 2012, Festivalul Internațional de folclor ,,Dunărind cu Dunărea“ – Bechet (în perioada 2010 – 2015), ,,Parada Portului și Festivalul de Dans și Muzică Populară“ – Turceni (2013 – 2015), Festivalul ,,Juvelnicul cu Rânduieli– Ciupercenii Noi (2014, 2015), Festivalul de Folclor Mischii 2016, Parada Portului Popular Călărași (2004 – 2019).

Ansamblul a fost deseori invitat la emisiuni TV folclorice, a susţinut spectacole folclorice în Franța, Bulgaria, Serbia. Repertoriul Ansamblului cuprinde trei suite de dansuri populare:,,Bordeiașul“, ,,Bribina“ și ,,Iancu Jianu“, iar alături de dansatori evoluează soliști care promovează cântecul popular oltenesc.