ALAIUL DATINILOR „DIN BATRÂNI, DIN OAMENI BUNI”

a

Categoria: spectacol în aer liber

Data desfăşurării: decembrie, înainte de Crăciun

Actanţi: grupuri, cete, ansambluri de colindători din Dolj şi din ţară

În preajma sărbătorilor de iarnă, ani la rând s-a organizat la Craiova Festivalul de colinde şi muzică sacră la care au participat grupuri, ansambluri ale căminelor culturale din judeţul Dolj, coruri ale instituţiilor profesioniste din Craiova şi din ţară.

Din anul 2008 acest Festival s-a transformat în Alaiul datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”, coborând de pe o scenă de spectacol în aer liber, în plină stradă, în mijlocul cetăţenilor.

La această amplă manifestare le sunt oferite craiovenilor si doljenilor în general pe lânga colinde şi muzică sacră şi alte obiceiuri şi datini cum ar fi: „Irozii” sau „Vicleiul”, „Piţărăii” sau „Brezaia”, „Sorcova”, „Pluguşorul”, „Datul la grindă”, „Mersul la moaşă” sau „Iordănitul” etc.

Pentru diversificarea acestor reprezentări este indicată aducerea cetelor, grupurilor sau ansamblurilor de obiceiuri şi datini din aproape toate zonele etnografice ale ţării, precum şi din diaspora, fiecare invitat prezentând cele mai reprezentative tradiţii din zona respectivă.

Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj

Festivalul a fost transmis în direct pe internet 8 Decembrie 2019